• Harry Linse, winnaar van het 12e Lansingerland 60+ libre toernooi

  24 mei 2019
 • Het 12e Lansingerland biljarttoernooi voor 60 plussers was dit jaar weer een groot succes. 99 deelnemers, komende uit 11 verenigingen, hadden zich aangemeld om te strijden voor het biljartkampioenschap, dat al vele jaren door T.O.G.B. georganiseerd wordt.
  Veel deelnemers beschouwen dit toernooi als een soort reünie, waar ze graag aan deel willen nemen. De formule is hen bekend: er wordt altijd gespeeld in de maand maart, drie personen zitten in een poule, ieder speelt twee wedstrijden en twee vallen daarvan af. Alle uitslagen en standen zijn prima op de website van T.O.G.B. en in de biljartzaal zelf te volgen.
  De voorzitter Harry Strik heette op de speeldagen van maandag en vrijdag de nieuwe groepjes elke keer bij aanvang welkom, bedankte de gesponsorde hapjes van de Jong Diepvries B.V. en de hoofdorganisator Aad v.d. Meer legde daarna de noodzakelijke spelregels nog even uit alvorens er begonnen ging worden.

  HO, HO,HO
  De eerste ronde neemt het meeste tijd in beslag. Hilarische momenten zijn er genoeg. Zo was er een speler, die beurt na beurt tot 3 maal toe zijn speelbal om de rode bal zag lopen. Zijn tegenstander dacht: ‘Dat kan ik ook’ en ja hoor…..! Beide deelnemers keken tot hun treurnis de omstanders vragend aan in de trant van ‘hoeveel pech kan een mens hebben?’
  Gerard Hulst had gewonnen en Henri van Eijk kreeg nog de gelijkmakende beurt. Hij miste in ruime mate de derde bal keerde zich om en gaf Gerard alvast een welgemeende handdruk voor zijn overwinning. Tot de omstander riepen: “HO, ho, ho”…. De speelbal van Henri veranderde na een ‘kluts’ plots van koers en zijn laatste carambole kwam op die wijze toch reglementair tot stand! Er moest een shoot-out volgen, deze verloor Gerard en Henri mocht naar de tweede ronde waaraan in totaal 32 biljarters  gingen deelnemen.

  De tweede ronde / derde ronde
  De tweede ronde was gekoppeld aan de derde ronde. De winnaars van de tweede ronde moesten dezelfde ochtend, middag of avond verder tegen de andere winnaars. Zo bleven er nog acht personen over. Op een soms pijnlijke wijze wisten diverse ervaren en geslepen deelnemers hun tegenstander uit het toernooi te krijgen. Kees v.d. Baard kreeg maar 19 beurten van Koos Langelaan. Gerrit Brabander begon goed maar kreeg verder geen kans van Harry Linse en Ad de Jong was ongrijpbaar voor Piet de Boe.

  De finaledag
  Aad Hijdra startte op tafel 1. Al gauw zag hij in, dat hij niets in te brengen had tegen Johan Bolleboom (winnaar van de beker voor de hoogste serie). Opgewekt verliet Aad toch het toernooi want de prijs voor de kortste partij gelijk met Jan v.d. Bosch pakte men hem niet meer af! Uiteindelijk begon om 14.00 u de strijd om de 3e en 4e plaats.  4e werd Henry van Eijk (bv. ’t Raedthuys), 3e Johan Bolleboom (bv. EchThuis) Precies om 14.30 u begon de finale. Ook hier ontbrandde de strijd tussen ’t Raedthuys en EchThuis. Koos Langelaan verloor in 22 beurten en Harry Linse (bv. EchThuis)werd door de voorzitter Harry Strik en zijn tijdelijk assistente Ineke overladen met de klaarstaande bloemen en prijzen met nog een eetbon voor twee personen.
  Na een prachtige speech van Harry Strik over ‘ouder worden’ kwam er een einde aan dit mooie, sfeervolle biljarttoernooi voor 60+

  Paul Drummen